Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Verslag 1e ronde Hans Degenaar Toernooi

 Anneke Harms en Jan Mostert winnen eerste ronde ‘Hans Degenaar’ toernooi

[EDE] TTV Ede is op alle fronten een actieve vereniging. Dat betekent dat ook de 55plussers op een jaarlijks toernooi worden getrakteerd.

Liefst 28 tafeltennissers (m/v/) van alle leeftijden en speelkwaliteiten traden welgemoed aan op deze eerste speeldag. De een wat meer gespannen dan de ander. Niet omdat men bang was te winnen, maar meer om het onbekende. Want de 55plusgroep is de laatste maanden qua samenstelling nogal veranderd.

Na een welkomstwoord van Henny Pouw, die dat zoals bekend keurig kan, werd gestart met een dubbelpartij en daarna drie enkelspelen. Wie ook aanwezig was de eerste speelronde, maar een beetje onzichtbaar bleef was onze ingehuurde verslaggever Rinus Hebgeheurd.

Let op de schoenen van Henk Lambooy (rechts vooraan)
Let op de schoenen van Henk Lambooy (rechts vooraan)

,,Hoi Rinus. Welkom op deze ochtend. Zien en lezen we je bijdrage weer elke week”, werd gevraagd. ,,Dat weet ik nog niet. Maar ik wilde met eigen onzichtbare ogen weleens zien hoe zo’n eerste speeldag met een nieuwe commissie verloopt. De eerste indruk is aardig”, opende Rinus Hebgeheurd.

Wat viel hem de eerste ochtend zoals op? ,,Daar kan ik kort en krachtig over zijn. In een supermarkt hoor je vaak de kreet: Twee halen, één betalen. Dat is een aanbieding die je regelmatig in folders ziet of in de supermarkt mee wordt lastiggevallen. En de ‘oudjes’ 55 zijn daar attent op weet ik uit eigen ervaring. De pensioenen stijgen minder dan de prijzen. Hoewel we ons mogen prijzen in een mooi land te leven. Voor zover Rinus kan zien gaat het de 55plus groep niet al te slecht. Maar misschien is de observatie onjuist. Roept u maar. “

Jullie weten dat als Rinus eenmaal aan het woord is, je beter even kunt zwijgen. Voor je het weet word je geciteerd. ,,Ik haal deze week vast de Rinus Hebgeheurd rubriek”, nam Henk Lambooy een voorschotje. ,,Heb jij enig idee waarop dit slaat Eip”, vroeg Rinus Hebgeheurd. ,,Nee, eigenlijk niet. Ik zag Henk wel even wegrijden, zeg maar scheuren. Hij was iets vergeten mompelde hij. Misschien zijn tafeltennisbatje? Henk was wel op tijd terug trouwens. En kondigde aan de eventuele snelheidsbekeuring aan de organisatie door te spelen, Henk was nogal onder druk gezet om het tijdsschema niet in de war te laten lopen.

TOEVAL BESTAAT NIET OF TOCH?

,,Eip, er moet me nog iets van het hart. Elk citaat wat Rinus Hebgeheurd gebruikt berust op toeval. Hoe vaak moet ik je dat nog zeggen”, is hij licht geraakt. Mijn opmerking dat Rinus de chaos waarmee dit toernooi begon met een korreltje zout moet nemen, was kennelijk verkeerd gevallen. ,,Nou een laatste opmerking dan”, oordeelt Rinus voorzichtig. ,,Eip je had veel zaken goed voor elkaar. Natuurlijk liep er ook weleens iets minder gladjes. Maar dat je na afloop geen kalmeringstabletten werden aangeboden snap ik niet. Je rende als een kip zonder kop door de zaal. Angelica bood je gratis koffie aan, zonder resultaat. Bijna werd 112 gebeld. Net nog geen Opsporing Verzocht. Wat was er toch aan de hand”, vraagt Rinus voorzichtig. ,,Ik sta nog te trillen Rinus. En zelfs bij dit verslag rond de klok van twee uur is het nog niet gezakt. Waren toch twee van de drie uitslagen briefjes zoek. Zouden Anneke Harms, Jan Mostert of de verrassend sterke Wiebe Steursma voor niets zulke resultaten hebben geboekt? Ik dacht eerst nog aan een grapje. Te waarderen, maar niet lager dan vijf minuten. Weet je waar de uitslagen waren? Rinus, je gelooft het niet. Opgeborgen in de kleidingkast van TTV Ede. Zeg jij maar eens Rinus dat men hier geen geheimen kan bewaren.”

GRATIS

Terug naar de beginzin. ,,Bij de 55plus groep krijg je elke donderdagmorgen ook wat gratis. Het lidmaatschap betaal je, maar je krijgt er gratis speelplezier bij. En dat in de vorm van een zesweeks toernooi. Dus eigenlijk drie halen één betalen. Want tel de gratis beweging ook mee. Het enige wat niet gratis is zijn de punten. Die moet jezelf verdienen. Een punt gunt een collega je nog weleens, een game laat staan het onderlinge duel is heel iets anders. Maar ook hier geldt een uitspraak van een helaas te vroeg overleden gewaardeerd lid: win nooit op nul, zorg dat je tegenstander altijd een puntje maakt. En wie zijn wij om ons daar niet aan te houden? Ik geef het maar mee”, voegt Rinus er ongevraagd aan toe.

KOFFIEPAUZE

Wat ook een goede vondst is dat de koffiepauze zoveel mogelijk gezamenlijk wordt gehouden. ,,Dat klopt. Ik zit dan aan de ene, dan aan de andere tafel. Ik verklap niet waar, maar wil de lezer de volgende discussie tijdens de koffiepauze niet onthouden”, oordeelt Rinus. ,,Eigenlijk ben ik niet ontevreden maar zit hier wel zonder bonus of te wel veel punten. Speelde goed maar verloor toch. Mijn backhand liep wat minder en de forehand was te veel ‘net niet’. Het balletje viel steeds de verkeerde kant op. Het net was ook niet op mijn hand. En mijn service is inmiddels te bekend.” De anonieme deelnemer merkt het op om een gesprek op gang te houden. Maar verwachtte eigenlijk geen reactie. Spuit elf wil toch zijn ei kwijt. ,,Man maak je niet druk. Dat heeft de organisatie al gedaan. Eerder mocht je twee slechte resultaten aftrekken, nu nog maar een. Enig idee waarom? Rinus denkt het goede antwoord te weten. ,,Ik zag mensen rekenen. Twee nullen blijft ‘nul’ dus minder puntenaftrek. Twee x vier punten als aftrek is toch al gauw negen min een. De slimmeriken wisten dat de laatste ronde al. Het beïnvloedde misschien de stand maar zeker de sportiviteit. Hulde voor dit besluit van de organisatie/ Een keer rekenen is al genoeg”, aldus Rinus. Ook tegen deze redenering is niets in te brengen. ‘Een bij voorbaat verloren discussie win je nooit meer.’

Anton van den Hoven, vader van een bekende basketballer, probeert het balletje te vangen. Lieneke Langerak is bezorgd.
Anton van den Hoven, vader van een bekende basketballer, probeert het balletje te vangen. Lieneke Langerak is bezorgd.

KOFFIEPRIJS

,,Hé Eip nu je het eerder toch over koffie hebt in je verhaal. Wat hebben jullie een slim bestuur.” Ik kijk Rinus met enige verbazing aan. ,,Je snapt me weer eens niet zie ik.”

Er volgt een Rinus monoloog die ik jullie niet wil onthouden: Ik was, op enige afstand toehoorder op de laatste ALV van TTV Ede. Er werd gemompeld dat de barprijzen omhoog zouden gaan. Maar nog onduidelijk met hoeveel procent. De naamgever van dit toernooi zou dat bij leven niet hebben laten passeren. Ooit liet hij (Hans Degenaar, red.) de legendarische woorden klinken: jullie (bedoelde het bestuur, red.) kunnen alles verhogen maar de koffie blijft één euro. Hoe zou Hans nu hebben gereageerd? Drie dagen later was de koffie maar liefst 1,25 euro. Wat wel hetzelfde bleef is de dit seizoen heerlijke donderdagse smaak. Door een aantal vrijwilligers (Angelica, Anne, Rob 2x en Hennie, red.), tussen de bedrijven door gezet. Er wordt wat afgedronken. En ook eerlijk betaald. De koffielijst ligt er niet voor niets. Wie wil nu rijk worden van een onbetaald kopje koffie”, meent Rinus.

DOPING

Hij wijst me erop dat koffie cafeïne bevat. In sommige sporten staat te veel koffie/cafeïne op de dopinglijst staat. ,,Jij (Eip) bent toch een schaker? Pas maar op. Zelfs topschaker Jan Timman moest vroeger na liters koffie een plasje doen”, vult Rinus dreigend aan. Ik ben niet onder de indruk. Ik denk maar zo, dan heeft Rinus onze vriend Rob de Pater zeker over het hoofd gezien. Rob, met telefoon en koffie, zit stil achter zijn bekende tafeltje. Maar achter de tafeltennistafel slaat hij ons vaak links en rechts om de oren. Een ‘knakebal’ is een geliefkoosde uitdrukking. Maar het leukst vindt Rinus dat Rob er tegelijkertijd op wijst dat zijn tafeltennistechniek dat mogelijk maakt. ,,Dopingcontrole is bij TTV Ede en zeker bij de 55plusgroep niet aan de orde. Terecht, want ongeacht de resultaten zijn het allemaal kanjers. Anders zou je je elke donderdagmorgen niet zo achter de tafeltennistafel inspannen. Trouwens goed Eip dat je Rob de Pater na de koffiepauze een rondje vrij gaf. We weten allemaal hoe Rob aan zijn koffie is gehecht. Om maar niet te spreken van zijn telefoonnieuws ”, geeft Rinus mee.

RESULTATEN

Na al dit geleuter of zo jullie willen literaire geneuzel aandacht voor wat (opvallende) resultaten. Met een paar werd begonnen. Dat vergt altijd wat aanpassingen, maar het organiserende viertal is creatief. Dat werd opgelost, mede dankzij Ed Vaessen die een dubbelspel potje speelde. Anneke Harms en Jan Mostert aan de leiding. Willem ten Brink een beetje te laag. ,,Ik ben ook zo hoog ingedeeld”, grapt hij.

Willem ten Brink, komt echt wel terug na jaren weg geweest.
Willem ten Brink, komt echt wel terug na jaren weg geweest.

Familie Oosterbeek waar Jan won omdat Anne te weinig geduld had. Aldus eigen zeggen. ,,Hij (Anne) heb ik al zo vaak dat gezegd. Ik (Jan) stop ermee. De winst is binnen.” De familie Oosterbeek heeft weer wat te bespreken.

‘Het gaat er niet om hoe het begint, maar hoe het afloopt’

De ranglijst geeft iets prijs. Maar zeker nog niet de eindstand. Kijk naar bovenstaand uitspraak.  ,,Eip ik ben nu sprakeloos. Ik stop ermee. Hier kan zelfs Rinus Hebgeheurd niet overheen”, besluit onze gastschrijver.

Of Rinus Hebgeheurd er volgende week weer is? Zichtbaar of onzichtbaar. Laat je verrassen.

Eip Janssen

 

Bijlage Stand na eerste ronde: