Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

TTV Ede aan vooravond van mooi tafeltennisseizoen

TTV Ede staat aan de vooravond van een mooi tafeltennisseizoen.

In maart 2025 bestaat de club 75-jaar. Een feestweek waarin het jubileum groots wordt gevierd staat op de rol.

door Eip Janssen

,,Daarin speelt het eerste team van TTV Ede ook een rol. Maar de hoofdrol moet zijn dat de club op het één na hoogste niveau (Eerste divisie, red.) blijft uitkomen. De bekende kers op de taart”, is Maarten Loeve duidelijk. Mick de Vette (21) hoort het met glunderde ogen aan. ,,Ik kom van Hilversum. Waarom TTV Ede? Een tweeledige reden. In de eerste plaats heeft Hilversum het team zeer versterkt. Dan weet je dat je plek in gevaar kan komen. Daarnaast studeer ik in o.a. het vak communicatie in Wageningen. Na wat contacten is het TTV Ede geworden”, zegt de nieuwkomer.


Maarten Loeve, een vaste waarde in de TTV Ede hoofdmacht  Eip Janssen

Het enthousiasme straalt van de gezichten. Samen met Yorick Schurink, Nino Stormink, Rogier Kessel, Matti Pelz en Robert-Jan van der Heijden is er dit seizoen wat te kiezen. ,,Je hebt elke wedstrijd vier spelers nodig. Niet iedereen kan elke zaterdag, dus mooi dat er een goede groep staat”, vult Maarten Loeve aan. ,,Ik ben echt onder de indruk van deze club. Elke dinsdagavond wordt er door de hoofdmacht getraind. En wat ik dan zie? Tientallen andere competitiespelers die ondanks de vakantieperiode ook trainen. De wijze waarop ik ben opgevangen is geweldig. Ik voel me bij TTV Ede al helemaal thuis”, is De Vette duidelijk.

VERRASSINGEN

TTV Ede is in de eerste divisie als vierde ingeschaald. Van de zes ploegen degraderen er twee naar een klasse lager. ,,Ik denk dat Hilversum de absolute favoriet is voor de titel. TTV Ede moet samen met Scyedam en Gorkum kunnen strijden om een hoge positie”, meent Loeve. Beide spelers denken dat de landelijke competitiewedstrijden dit seizoen niet alleen van een hoog niveau zal zijn. Maar ook dat er her en der de nodige verrassingen te noteren zijn. ,,Dit seizoen mogen de Duitse tafeltennissers ook tegelijkertijd met de Duitse competitie in ons land spelen. Dit betekent dat veel clubs een Duitse competitiespeler van een goed niveau in de gelederen hebben. Die zijn vaak onbekend. Dat maakt het lastiger je daarop voor te bereiden”, gaat routinier Maarten Loeve verder.

Loeve zorgde in het verleden vaak voor de meeste Edese punten. ,,Dat is sinds afgelopen seizoen gelukkig niet meer zo. Hoewel ik mijn score in de voorjaarscompetitie op 77 procent kon vasthouden is dat collega Yorick Schurink ook gelukt. Mick (De Vette, red.) haalde vorig seizoen bijna 50 procent. Duidelijk is dat wij als team allemaal kunnen scoren”, is Maarten Loeve reëel.

TTV Ede begint zaterdag de competitie bij Scyedam (Schiedam). ,,De nummer twee van de plaatsingslijst. Geen onbekend team. Een jaar geleden thuis met 7-6 gewonnen. Maar de uitwedstrijd ging met 5-8 verloren. Er liggen zeker kansen. Veel zal afhangen van de opstelling van de thuisclub. Ook zij hebben volop keus”, zegt het duo.


Nino Stormink heeft weer een jaar ervaring opgedaan in de eerste divisie. Scyedam is hem bekend  Eip Janssen

OPZET

De tafeltenniscompetitie wordt sinds enkele seizoenen op twee tafels tegelijk gespeeld. ,,Ik ben niet zo’n voorstander van de nieuwe opzet. Je ziet veel minder van het spel van je teamgenoten. In de laatste en mogelijk beslissende game ben je al bezig je voor te bereiden op je eigen wedstrijd”, meent Mick de Vette. ,,Daardoor gaat het in de twaalf enkelspelen heel snel. De wedstrijd wordt afgesloten met het dubbelspel. Of de (nieuwe) opzet een voordeel is? Daar wordt verschillend overgedacht. De wedstrijd is niet zo lang meer dan eerder. Dan zat je soms vijf uur te wachten voor de laatste partij af is. Anderzijds is je zaterdag toch voorbij. Dus maakt het mij persoonlijk niet zoveel uit”, zegt Loeve.

COACH

Over een ding zijn beide spelers het roerend eens. ,,In het verleden was er tijd elkaar te coachen. Daar is nu veel minder gelegenheid voor. Dat is ook de reden waarom TTV Ede aan routinier Ton Sandbrink heeft gevraagd de coaching op zich te nemen. ,,Ton is niet alleen tactisch heel sterk. Hij weet precies op welk moment een speler een ‘aai over de bol of een kleine reprimande’ nodig heeft. En wil je als speler niet gecoacht worden, ook geen probleem. Daar is Ton heel gemakkelijk in. Maar overall lijkt het ons alleen maar waardevol”, meent het duo.

PUBLIEK

TTV Ede staat in de tafeltenniswereld bekend als een club waar het fijn spelen is. ,,Ik kan dat uit ervaring beamen. Ik heb hier met andere clubs gespeeld. Natuurlijk is het thuispubliek voor de eigen speler. Normaal toch? Maar een mooie bal van de tegenstander wordt ook met een waarderend applaus begeleid”, spreekt Mick de Vette bewonderend. ,,Tijdens onze wedstrijden van het eerste team spelen ook een aantal andere teams, waaronder jeugdteams. Dat maakt de tafeltennissfeer zo leuk. Natuurlijk is er weleens een kreet die afleidt. Maar is dat erg? Ik denk het niet”, aldus Maarten Loeve.


Mick de Vette is al helemaal ingeburgerd bij TTV Ede                                         Eip Janssen

WIE IS MICK DE VETTE?

Mick de Vette stelt zich voor. ,,Wat ik voor tafeltennisser ben? Ik tafeltennis al bijna 15 jaar. Het is mijn lust en mijn leven. Niet alleen het spelletje maar ook de sociale contacten binnen de club boeien mij. En na de wedstrijden uiteraard praten met de supporters. Ik houd ervan mezelf te verbeteren in dingen of om uitdagingen aan te gaan. Dat is niet alleen achter de tafeltennistafel zo. Dat kan ook op een heel ander gebied zijn”, vult Mick de Vette in.

Hij geniet echt van de vele trainingspartijtjes tegen onder meer Maarten Loeve. ,,Je maakt elkaar steeds sterker. Ook heb ik vaak competitiewedstrijden gespeeld tegen mijn ‘nieuwe’ collega Rogier Kessel. Ik denk dat de winst- en verliespartijen wel in mijn voordeel waren. Maar het mag ook fiftyfifty zijn. Ik houd dat niet zo bij”, lacht de nieuwe TTV Ede speler. Na enig onderzoek in de uitslagenlijsten blijkt Mick met 5-1 voor te staan tegen clubmaatje Rogier Kessel. ,,Mooi toch. Had wel gelijk. Maar ik hoop dat wij beiden in de competitie veel punten scoren. Dat is voor het team belangrijk. En teambelang gaat ten alle tijde voor individueel belang. Ook in de individuele statistieken”, is Mick de Vette duidelijk.

BUITENLANDER

Matti Pelz heeft zichzelf ook aangemeld. ,,Via via heeft hij gevraagd of TTV Ede belangstelling had in zijn meespelen. Na wat contact over en weer is bevestigend geantwoord. Heel leuk om een wat onbekendere speler in ons midden te hebben. Dat geeft nieuwe impulsen en/of ideeën. Nino Stormink, een talent van de club is ook een min of meer vast competitiespeler. ,,Nino heeft vorig jaar naar behoren gepresteerd in de eerste divisie. Ervaring opgedaan die hem en ons als club deze competitie zeker zal helpen”, meent Loeve. Rémon Langius stelt zich niet meer beschikbaar voor de hoofdmacht. ,,Een eigen keuze. Zijn zoontje zit op een voetbalclub. Vader Rémon kan dan niet wegblijven. Hij is en blijft wel actief binnen de club op bestuurlijk gebied. Of wij hem zullen missen? Zeker wel. Zowel als mens als speler. Een publieksbespeler eerste klasse. Hij kon de supporters meekrijgen door zijn inzet en gebaren. Toch nog een taak voor ons weggelegd”, grapt Maarten Loeve.


Coach Ton Sandbrink (zittend tweede van links met weelderige haardos) wordt een vaste pion in het TTV Ede succes.  – Eip Janssen

OPZET

Mick de vette komt nog even terug op de nieuwe competitieopzet. ,,Als fanatiek tafeltennisser houd ik ervan zo veel wedstrijden als mogelijk te spelen. Daarbij erger ik mij totaal niet aan de lange duur van een competitiewedstrijd. Of ik een goede dubbelspeler ben? Dat weet ik niet zo goed. Dat ligt er ook aan wie je dubbelspelpartner is. Wie is de aanvaller, wie is de verdediger? Het lijkt mij logisch dat Maarten Loeve en Yorick Schurink het dubbelspel voor hun rekening nemen. Maar ik sta niet negatief ten opzichte van het spelen in het dubbelspel”, is Mick duidelijk.

LEUK

Zaterdag 12 oktober staat in de agenda van Mick de Vette nu al duidelijk omcirkeld. ,,Dat is de dag waarop we in en tegen topfavoriet Hilversum spelen. Ik verheug me erop. Veel oude bekende in de zaal treffen. Nee, het geeft zeker geen extra druk. Natuurlijk wil je altijd winnen, maar tafeltennis is ook maar een spelletje”, zegt hij nuchter.

KEUZE

Is al duidelijk wie tegen welke club speelt? ,,Er zijn meerdere spelers en de coach heeft wat te kiezen. Zoals gezegd kan een speler weleens een speeldag niet. Natuurlijk kijk je ook naar de tegenstander. Maar dan doen zij ook naar ons. Wie het ook wordt en waar dan ook. Een ding is altijd hetzelfde: je best doen voor TTV Ede. Het maximaal mogelijke presteren. En is de tegenstander beter dan feliciteer je hem of haar. Maar altijd met het gevoel dat je eruit hebt gehaald wat erin zit”, oordeelt het duo.


De mooie beker (2008) die nog terug doet denken aan de jeugdjaren bij Maarten Loeve. – Eip Janssen

GESCHIEDENIS

Een lange zit met twee enthousiaste TTV Ede spelers komt bijna ten einde. Maar dat zou onrecht doen aan een historisch feit bij de club dit najaar. Yorick Schurink, Rogier Kessel en Maarten Loeve speelden in het seizoen 2007/2008 voor het laatst bij de jeugd voor de Edese club. Hoewel toeval eigenlijk niet bestaat was de coach niemand minder dan de huidige coach Ton Sandbrink. ,,Wat leuk dat je dat hebt opgezocht? Een geweldig seizoen waarin we ons plaatsten voor de laatste vier op landelijk niveau. Ik weet nog dat we bij FVT (Rotterdam) met 9-1 verloren. De return in Ede was uiteraard niet meer van belang. De gasten gingen met een 8-2 zege naar huis. Leuke bijkomstigheid was dat ik voor de drie Edese punten zorgde. Nu ruim 16-jaar later spelen wij drieën in de hoofdmacht van TTV Ede. Met Rogier (Kessel, red.) zijn de contacten altijd goed gebleven. Mooi dat hij zijn loopbaan in Ede vervolgt”, sluit Maarten Loeve af.